Skip to main content



Katedra Mechaniki i Inżynierii Obliczeniowej
Wydział Mechaniczny Technologiczny, Politechnika Śląska
44-100 Gliwice, ul. Konarskiego 18A
tel. +48 32 2371204   fax. +48 32 2371282

Strona główna
Przedmioty
Pliki do pobrania
Kontakt
  

Skip Navigation Links
Struktura Katedry
Oferta współpracy
LaboratoriaExpand Laboratoria
Nasi absolwenci
Wydarzenia
PracownicyExpand Pracownicy

Dydaktyka
Skip Navigation Links
Prace dyplomowe
Projekty inżynierskie
Specjalności
Przedmioty
Pliki do pobrania
Podręczniki i skrypty
Praktyki studenckie
Koła naukoweExpand Koła naukowe

Działalność
naukowa
Skip Navigation Links
Profil naukowy
Przykłady badańExpand Przykłady badań
Projekty badawcze
Rozprawy doktorskie
Konferencje naukowe

<April 2024>
SuMoTuWeThFrSa
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011

Procesy cieplne

Kierunek: Automatyka i Robotyka
Specjalność:
AB1
Semestr:
III
Punkty ECTS:
2
Prowadzący:  prof. dr hab. inż. Ewa Majchrzak, dr inż. Mirosław Dziewoński


Opis przedmiotu

W ramach tego przedmiotu przedstawiony zostaje studentom matematyczny opis procesu przepływu ciepła w organizmach żywych (zagadnienia ustalone i nieustalone) oraz równania przepływu bio-ciepła dla modeli tkankowych i naczyniowych. Przedstawiane są również rozwiązania numeryczne dla pojedynczego naczynia krwionośnego oraz pary naczyń krwionośnych żyła-tętnica.

Kolejnym analizowanym zagadnieniem jest modelowanie procesu przepływu bio-ciepła w organizmach poddanych działaniu zewnętrznych czynników termicznych, a szczególnie aspekty termiczne kriochirurgii, modelowanie zamrażania tkanki skórnej i mózgowej, przewidywanie stopnia oparzeń tkanki poddanej działaniu wysokich temperatur.


 


Program przedmiotu

  • wykład: 15 godzin w semestrze
  • laboratorium: 15 godzin w semestrze

Tematyka wykładów

  • opis matematyczny procesu przepływu ciepła w organizmach żywych (zagadnienia ustalonej i nieustalonej dyfuzji ciepła)

  • równanie przepływu bio-ciepła (równanie Pennes’a)

  • modele tkankowe i naczyniowe

  • rozwiązania numeryczne dla pojedynczego naczynia krwionośnego, pary naczyń krwionośnych żyła-tętnica

  • model matematyczny procesu przepływu ciepła w tkance poddanej działaniu zewnętrznych czynników termicznych

  • model jedno- i trójwarstwowy przepływu ciepła w tkance skórnej

  • przewidywanie oparzeń I, II i III stopnia

  • modele matematyczne procesu zamrażania tkanki

  • modele zamrażania tkanki biologicznej w różnych układach współrzędnych


Warunki zaliczenia

  • Zaliczenie na ocenę pozytywną laboratorium (warunki podaje prowadzący na zajęciach).
  • Kolokwium z wykładu.

OCENA KOŃCOWA: O = 0.5 K + 0.5 L
gdzie K to ocena z kolokwium (musi być pozytywna), L - ocena z laboratorium


Literatura

  1. H.W.Huang, C.L.Chan, R.B.Roemer, Analytical Solutions of Pennes Bio-Heat Transfer Equation With a Blood Vessel,
    Journal of Biomechanical Engineering, Vol. 116, 1994, 208-212;
  2. H.Budman, A.Shitzer, J.Dayan, Analysis of the Inverse Problem of Freezing and Thawing of a Binary Solution During Cryosurgical Process, Journal of Biomechanical Engineering, Vol. 117, 1995, 193-202;
  3. D.A.Torvi, J.D.Dale, A Finite Element Model of Skin Subjected to a Flash Fire,
    Journal of Biomechanical Engineering, Vol. 116, 1994, 250-255;
  4. E.Majchrzak, Metoda elementów brzegowych w przepływie ciepła,
    Wyd. Politechniki Częstochowskiej, Częstochowa, 2001;
  5. E.Majchrzak, Wyznaczanie rozkładu temperatury w skórze poddanej działaniu czynników termicznych,
    Zeszyty Naukowe Katedry Mechaniki Stosowanej, Nr 3, 1997, 159-164;
  6. E.Majchrzak, B.Mochnacki, Symulacja numeryczna procesu zamrażania tkanki,
    Zeszyty Naukowe Katedry Mechaniki Stosowanej, Nr 3, 1997, 165-170
     

Do pobrania


 

           webadmin


© Copyright MiIO. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie materiały tekstowe, zdjęciowe, graficzne, dźwiękowe, filmowe zamieszczone na stronach są prawnie chronione i stanowią własność intelektualną MiIO.
Kopiowanie dla celów komercyjnych, dystrybucja, modyfikacja oraz publikacja, bez pisemnej zgody Kierownika Katedry Mechaniki i Inżynierii Obliczeniowej są zabronione.

Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej